BLACK WEEK DO -60% SPRAWDŹ >>>

Darmowa dostawa już od 99 zł
{{ result.label }}

{{ result.excerpt | striphtml }}

Brak wyników wyszukiwania dla podanej frazy

Wystąpił błąd podczas wyszukiwania. Proszę spróbuj ponownie

Ciąża i poród (573 Wątki)

Tekst na glukozę w ciąży - kiedy?

Data utworzenia : 2018-06-29 09:55 | Ostatni komentarz 2022-11-30 11:15

Konto usunięte

11723 Odsłony
854 Komentarze

Ktoś wie kiedy powinno się wykonać to badanie? Na kartce badań do karty ciąży miałam glukozę, a pani zaprasza mnie na badanie krzywej cukrowej. To jest to samo? Jak wygląda badanie? Dodam że mam dopiero 15 tydzień ciąży.

2018-08-06 15:12

Silver jak narazie mam jeszcze za wysokie TSH musi mi zbić , zwiększyła mi dawkę co 2 dni biorę większą w pozostałe dni tak samo jak wcześniej. z tym robieniem to też tak nie do końca bo cały czas mam wymioty , nudności pomimo tego że już 2 trymestr . Na dodatek nie mogę za dużo chodzić bo jak dłużej pochodzę, albo stoję jak gotuję obiad to mnie boli pod brzuchem mam zalecenia leżeć. Także nawet nie mogę nigdzie za bardzo wyjść. Wczoraj się wybraliśmy na spacer po Wrocławiu to już nie wróciłam mój musiał iść po auto. Normalnie chodzę pomału jak 80 letnia babcia . U nas w przychodni słyszałam jak położna mówiła , żeby nie chodzić żeby się źle nie poczuć po wypiciu glukozy. Jeszcze trochę i dostanę zalecenie na zrobienie badania nie wiem jak ja to wytrzymam jak cały czas wymiotuje , a na dodatek odrzuciło mnie od słodkiego dobrze , że u nas można cytrynę dodać

2018-08-06 13:52

MichuNi ostatnio byłam na wizycie u swojej ginekolog i dała mi skierowanie na zrobienie krzywej cukrowej. Zapytałam się o kupienie glukozy cytrynowej i jak najbardziej można ją kupić i nie ma to wpływu na wynik. Z chodzeniem po badaniu też mi odradziła, ponieważ tak jak Kasia wspomniała wyżej wynik może być zakłamany. Oczywiście też lepiej posiedzieć żeby nie zrobiło nam się nagle słabo. Mama_Gratki i takie przypadki się trafiają, już przy skierowaniu ginekolog powinien wspomnieć jak wygląda to badanie i jak się przygotować. Później pielęgniarki powinny dokładnie wytłumaczyć co i jak by później nie było złych wyników.

2018-08-06 13:05

Uważam że pielęgniarka powinna szepnąć czego nie powinnyśmy robić w czasie badania. Spotkałam młoda dziewczynę z soczkiem i bułka, która zamierzała popić glukozę nim glukozę. Szkoda, że świadomość jak powinnyśmy się przygotować do badania jest tak mała

2018-08-06 06:42

Ja miałam robioną w 25 tygodniu

2018-08-06 06:17

To dowiedzialam sie czegos nowego! Ja w 1. ciazy czulam sie na tyle dobrze ze chodzilam po poczekalni i korytarzu i czytalam plakaty informacyjne, jakos pielegniarka nic nie wspomniala o zaklamanym wyniku :o Nastepnym razem bede madrzejsza :)

2018-08-05 22:59

Justyna a mi w obu ciążach mówili że Cytryna nie wpływa na wynik badania. Zresztą dlatego jest dostępna glukoza o smaku cytrynowym. Michalina nie wiem jak miałaś w poprzedniej ciąży ale teraz zwróć uwagę żebyś przed samym wypiciem glukozy miała pobrana kerw z palca i żeby sprawdzili najpierw czy bez tego nie masz za dużego poziomu cukru we krwi. Jeśli chodzi o nie ruszanie się to prawda powinno się w czasie całego badania jak najmniej ruszać bo glukoza jeśli będziemy się ruszać się metabolizuje i wynik jest załamany. Poza tym trzeba siedzieć bo może zrobić się nie dobrze, słabo itd trzeba być pod okiem pielęgniarki. U mnie co chwilę pielęgniarka wychodziła zapytać jak się czuje i czy wszystko wporządku. Wodę można wypić ale jak najmniej się da. Michalina uważam tak jak Ty nie jest to przyjemne ale są o wiele gorsze rzeczy niż wypicie glukozy.

2018-08-05 15:07

Justyna, skad ten news o tym ze imnie wolno sie ruszac? Bo to badanie w 1. ciazy juz robilam i nie pamietam takich zalecen. W 2. ciazy to jeszcze przede mna... nie bylo to moze najprzyjemniejsze badanie, zgadzam sie, ale bywaja gorsze rzeczy niz picie glukozy :D

2018-08-05 10:04

Pamietam to badanie. Jest dość nieprzyjemne ze wzgledu na sam smak glukozy. U mnie trzeba było pić samą glukoze bez cytryny. Więc smak jest bardzo słodki. Każdy kolejny łyk glukozy był coraz gorszy od poprzedniego. Ale badanie samo w sobie nie jest złe. Najlepiej jest wypić czystą glukoze bez żadnych dodatków by wynik był jak najbardziej prawidłowy. Po wypiciu glukozy nie wolno się ruszać przez dwie godziny. Można tylko delikatnie moczyć usta wodą gdyby się robiło słabo albo niedobrze od glukozy ale to też max z dwa małe lyczki i to wszystko.

Bądźmy w kontakcie!

Interesują Cię najnowsze informacje o naszych produktach? Zapisz się do naszego Newslettera już teraz!

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych użytkowników Newslettera. ROZWIŃ ZWIŃ

Kto odpowiada za ochronę Twoich danych?

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Canpol Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 430, 02-884 Warszawa (dalej Canpol lub Spółka).

e-mail: [email protected]

Po co nam dane osobowe?

Twoje dane będą przetwarzane w celu przesyłania na Twój adres e-mail Newslettera.

Jaka jest podstawa prawna przetwarzania Twoich danych?

Twoja zgoda.

Warunki na jakich będziemy wysyłać Newsletter opisaliśmy w naszym Regulaminie.

Czy jesteś zobowiązany/zobowiązana do podania danych?

Nie musisz korzystać z naszego Newslettera, ale jeśli zechcesz go otrzymywać musisz w tym celu podać nam adres poczty elektronicznej.

Nie jest obowiązkowe podanie Twojego imienia chociaż byłoby milej, gdybyś podał lub podała swoje imię.

Kto może mieć wgląd w Twoje dane?

Canpol będzie udostępniać Twoje dane osobowe innym odbiorcom, którym powierzono przetwarzanie danych osobowych w imieniu i na rzecz Canpol.

Jak długo będziemy przetwarzać dane?

Do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie. Wycofać zgodę możesz pisząc do nas na adres wskazany poniżej [email protected] jak również za pośrednictwem linku znajdującego się u dołu każdej ze stron Serwisu.

Czy Twoje dane będą przetwarzane w oparciu o zautomatyzowane podejmowanie decyzji, w tym profilowanie?

Nie

Jakie posiadasz uprawnienia zgodnie z RODO?

• Wycofania Twojej zgody w dowolnym momencie bez podania powodu jej wycofania;

• Dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania ich kopii;

• Przenoszenia danych, tj. otrzymania od nas w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego danych osobowych przez okres w jakim je przetwarzamy a także do przesłania przez Ciebie tych danych innemu administratorowi bez przeszkód z naszej strony;

• Sprostowania (poprawienia) nieprawidłowych danych osobowych;

• Żądania usunięcia danych osobowych,

• Ograniczenia przetwarzania, czyli żądania ograniczenia przetwarzania danych do ich przechowywania. Odblokowanie przetwarzania może odbyć się po ustaniu przesłanek uzasadniających ograniczenie przetwarzania.

Masz prawo też kierować skargi do Prezesa UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa), jeżeli uważasz, że dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem.

Do kogo możesz zwrócić się z pytaniem o ochronę danych?

Inspektor Ochrony Danych Canpol: E-mail: [email protected] ewentualnie pisząc na adres Canpol Sp. z o. o. Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, Biuro: Słubica B, ul. Graniczna