BLACK WEEK DO -60% SPRAWDŹ >>>

Darmowa dostawa już od 99 zł
{{ result.label }}

{{ result.excerpt | striphtml }}

Brak wyników wyszukiwania dla podanej frazy

Wystąpił błąd podczas wyszukiwania. Proszę spróbuj ponownie

Ciąża i poród (573 Wątki)

Liczenie ruchów dziecka

Data utworzenia : 2017-08-21 10:35 | Ostatni komentarz 2021-07-31 23:42

Konto usunięte

5651 Odsłony
198 Komentarze

Dziewczyny, często czytam o tym, że ruchy maleństwa powinno się liczyć - najlepiej codziennie o tej samej porze (na leżąco lub półsiedząco) i w takim samym odcinku czasu. Mi co prawda zostały już tylko dwa tygodnie do rozwiązania, ale może ten wątek przysłuży się innym mamusiom w ciąży. Czy liczyłyście ruchy dziecka i sprawdzałyście jego aktywność? Ja przyznam szczerze, że nigdy tego w ten sposób nie robiłam. Mój synek jest bardzo ruchliwy. Zawsze byłam uważna i \"rejestrowałam\" jego aktywność w brzuszku, tzn. zauważałam jego ruchy i bardzo się z nich cieszyłam, ale nigdy specjalnie nie kładłam się w tym celu i nie liczyłam ilości ruchów. Co prawda stałą porą największych wygibasków malucha jest u nas 22:00, gdy ja kładę się do łóżka z książką lub wspólnie z mężem oglądamy film. Wóczas babas korzysta z mojej statycznej pozycji i pokazuje nam jak wiele fikołków i tanecznych kroków potrafi wykonać w jednej chwili :) A jak było u Was?

2017-08-21 17:12

Ja właśnie też najbardziej czuję jak leżę, bo jak coś robię to czasami wydaje mi się, że tych słabszych nie rejestruję. Ale nie ukrywam, że każdy ruch mnie uspakaja, a ostatnio mam jakiś gorszy okres i się bardziej stresuję czy wszystko będzie ok z Małą i taki znak dużo mi daje.

2017-08-21 14:25

Ja nie licze z prostego względu - maluch jest aktywny głównie kiedy ja leżę, a zdarza mi się to o roznych porach. Dlatego też ciezko mi wyznaczyć godziny, kiedy mialabym liczyć ruchy. Ogólnie Mikus jest bardzo aktywny i kopniakow zdarza się czasami baaaaardzo dużo w ciągu godziny. Oczywiście bardzo ważne jest zwracanie uwagi na ruchy dziecka i kiedy ustają lub jest ich niewiele należy zgłosić się do lekarza. W ten sposób moja sąsiadka zaobserwowala w 36 tc, że coś jest nie tak, bo słabo czuła ruchy dzidziusia. Okazało się, że tętno maluchowi zanika i wykonano niemal natychmiastową cesarke. Oczywiście wszystko skończyło się dobrze, a maly prawidłowo się rozwija. Taki przykład pokazuje jak ważne jest zwracanie uwagi na aktywność bobasa w brzuchu, ale może niekoniecznie o wyznaczonych godzinach :)

2017-08-21 13:00

Mój maluszek był bardzo aktywny przez cały czas. Próbowałam liczyć zgodnie ze wszystkimi wytycznymi i w porze aktywności było ok. Czasem zdarzały się długie przerwy, tak długie że aż bałam się czy wszystko ok i zaczynało się pobudzanie go do ruszenia. Czasem pomagało i nawet najmniejszy ruch przynosił mi ulgę a czasem jedynym potwierdzeniem było że mąż usłyszał z brzuszka bul-bul-bul :)

2017-08-21 12:46

Liczenie ruchów dziecka ma sens jeśli zostaną wykryte jakieś nieprawidłowości w rozwoju ciąży czy to w zdrowiu Mamy czy Malucha. Ewelka zgodzę się z Tobą, że ta metoda nie jest miarodajna i w prawidłowo rozwijającej się ciąży może jedynie przysporzyć rodzicom stresu, gdyż okazuje się, że każdy nasz dzień jest inny i dziecko może ale nie musi mieć podobnych okresów aktywności. I co wówczas gdy w poniedziałek miałyśmy skopany brzuszek o 10 rano, bo miałyśmy leniwy dzień,a we wtorek od rana byłyśmy zabiegane co za tym idzie maluch obudził się o 16? Wg tego schematu powinniśmy zareagować wizytą w szpitalu.... Ja się o tym naczytałam i większość \"mądrych\" poradników zaleca liczenie ruchów od 27 tc. Oczywiście na wizycie poruszyłam ten temat jak i również zapytałam kuzynki- pielęgniarki neonatologicznej i opinie Tych osób były jednoznaczne, potwierdzające również moją. Dowiedziałam się, że liczenie zaleca się w przypadku ciąży zagrożonej,albo gdy podejrzewa się że coś jest nie tak. Ponadto owszem można ustalić jedną godzinę, bądź dwie trzy stałe pory, ale wcale nie muszą się one pokrywać i wówczas trzeba wsłuchać się w organizm i liczyć ruchy gdy poczujemy aktywność dziecka. Ponadto ta metoda sprawdza się najbardziej gdy ciąża jest przenoszona. Wówczas poza częstym KTG zaleca się właśnie monitorować aktywność dziecka, gdyż zmniejsza się ilość wód płodowych i maluch ma bardzo mało miejsca. Każdy ruch dziecka w 42 tc jest niemal na miarę złota. Ja osobiście nie liczę ruchów. Moja Iskierka upodobała sobie godziny między 1 a 3 w nocy, ponadto momenty kiedy odpoczywam w ciągu dnia. Rzadko kiedy są to te same godziny,a maluch naprawdę pobudzony, więc nie liczymy a cieszymy się każdą aktywnością!;)

2017-08-21 11:40

Ola mi ginekolog kazał liczyć ruchy o trzech tych samych porach w ciągu dnia i zapisywać ich ilość. Na każdej wizycie kontrolował ilość ruchów. Twierdził, że normą jest 6-8 kopnięć na godzinę, a ja miałam koło 20. Zapowiadał mi bardzo aktywne dziecko i to się potwierdziło, córka jest wulkanem energii!

2017-08-21 11:00

Ja tez czytałam o tym liczeniu ruchów i położna wspominała o tym na szkole rodzenia, ale rozmawiałam tez z moim lekarzem i on uważa, że nie powinno się zakładać, ze musi być co najmniej 10 na godzinę, bo każde dziecko jest inne. Jak chodzę na wizyty to dla niego jest najważniejsze czy czuje ruchy, a nie ile ich jest. Mowił mi, że ten lekarz co wymyślił tą teorię się z niej wycofał i przepraszał, ze coś takiego wymyślił, bo nie da się określić ile tych ruchów powinno być. Ja podobno w ogóle się nie ruszałam. Ale nie ukrywam, że jak poczuję ruchy to robię się spokojniejsza i był moment, że lekko się tym stresowałam czy aby nie za mało Mała się rusza.

Bądźmy w kontakcie!

Interesują Cię najnowsze informacje o naszych produktach? Zapisz się do naszego Newslettera już teraz!

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych użytkowników Newslettera. ROZWIŃ ZWIŃ

Kto odpowiada za ochronę Twoich danych?

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Canpol Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 430, 02-884 Warszawa (dalej Canpol lub Spółka).

e-mail: [email protected]

Po co nam dane osobowe?

Twoje dane będą przetwarzane w celu przesyłania na Twój adres e-mail Newslettera.

Jaka jest podstawa prawna przetwarzania Twoich danych?

Twoja zgoda.

Warunki na jakich będziemy wysyłać Newsletter opisaliśmy w naszym Regulaminie.

Czy jesteś zobowiązany/zobowiązana do podania danych?

Nie musisz korzystać z naszego Newslettera, ale jeśli zechcesz go otrzymywać musisz w tym celu podać nam adres poczty elektronicznej.

Nie jest obowiązkowe podanie Twojego imienia chociaż byłoby milej, gdybyś podał lub podała swoje imię.

Kto może mieć wgląd w Twoje dane?

Canpol będzie udostępniać Twoje dane osobowe innym odbiorcom, którym powierzono przetwarzanie danych osobowych w imieniu i na rzecz Canpol.

Jak długo będziemy przetwarzać dane?

Do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie. Wycofać zgodę możesz pisząc do nas na adres wskazany poniżej [email protected] jak również za pośrednictwem linku znajdującego się u dołu każdej ze stron Serwisu.

Czy Twoje dane będą przetwarzane w oparciu o zautomatyzowane podejmowanie decyzji, w tym profilowanie?

Nie

Jakie posiadasz uprawnienia zgodnie z RODO?

• Wycofania Twojej zgody w dowolnym momencie bez podania powodu jej wycofania;

• Dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania ich kopii;

• Przenoszenia danych, tj. otrzymania od nas w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego danych osobowych przez okres w jakim je przetwarzamy a także do przesłania przez Ciebie tych danych innemu administratorowi bez przeszkód z naszej strony;

• Sprostowania (poprawienia) nieprawidłowych danych osobowych;

• Żądania usunięcia danych osobowych,

• Ograniczenia przetwarzania, czyli żądania ograniczenia przetwarzania danych do ich przechowywania. Odblokowanie przetwarzania może odbyć się po ustaniu przesłanek uzasadniających ograniczenie przetwarzania.

Masz prawo też kierować skargi do Prezesa UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa), jeżeli uważasz, że dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem.

Do kogo możesz zwrócić się z pytaniem o ochronę danych?

Inspektor Ochrony Danych Canpol: E-mail: [email protected] ewentualnie pisząc na adres Canpol Sp. z o. o. Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, Biuro: Słubica B, ul. Graniczna