LAKTATORY I INNE PRODUKTY OKOŁOPORODOWE DO -25% TANIEJ
SPRAWDŹ >>>
Darmowa dostawa już od 99 zł
{{ result.label }}

{{ result.excerpt | striphtml }}

Brak wyników wyszukiwania dla podanej frazy

Wystąpił błąd podczas wyszukiwania. Proszę spróbuj ponownie

Zdrowie (654 Wątki)

Picie melisy u 4latka

Data utworzenia : 2017-10-13 23:21 | Ostatni komentarz 2017-10-29 19:30

ewciaos14

7030 Odsłony
16 Komentarze

Mam takie pytanie czy ktoras z was podawala dziecku melise do picia zaparzona?. Moja siostra poszla do lekarza z synkiem bo synek szybko sie zlosci ma tez nawyki bycia nerwowym i doktorka mowila zeby siostra kupila dziecku syrop melisa. A ja ostatnio bylam u ortodonty bo synek ma otwarty zgryz przez.ssanie palca i doktorka ortodonta pytala czy synek jest nadpobudliwy czy grzeeczny a moj synek akurat jest nerwowy, wszedzie go pelno jak oglada bajke czy cos je to tak sie wierci i doktorka powiedziala ze tez przez to częściej ssie palca i zebym kupila mu syrop melise i mam pytanie czy zamiast syropu mogę synkowi podawac melise do picia zaparzona?

2017-10-16 18:25

Myślę że spokojnie możesz dziecku podać melisę. Tylko syropy najczęściej zawierają cukier czy syrop glukozowy, więc może zamiast tego po prostu zaparzaj mu herbatę ziołową? Nie zaszkodzi mu, nasz synek już od pierwszego miesiąca życia pije rumianek i koper włoski i nic mu nie jest :)

2017-10-16 09:28

Ewcia, myślę (wnioskując z tego, co piszesz), że Twój synek nie jest jakimś szczególnie nerwowym dzieckiem :) Mój mały łobuz też wymagał uwagi non stop, przy czym był grzeczny i kochany, a po prostu potrzebował sporo atencji i lubił bawić się z rodzicami. Moim zdaniem nic w tym złego :) Choć wiem, że nie jest to łatwe, bo jednak wyobraźnia dorosłego jest dość ograniczona, a tu trzeba wciąż wymyślać nowe zabawy ;) Sądzę, że spokojnie możesz mu podawać meliskę. Przeszperałam trochę internet i znalazłam informację, że można ją podawać już nawet małym dzieciom - znalazłam nawet informację, że juz od czwartego miesiąca, choć ja na pewno tak szybko nie zaczęłabym jej podawać. Twój maluch ma juz cztery latka, więc raczej mu nie zaszkodzi, ale na wszelki wypadek podaj mu na początek małą ilość i go poobserwuj.

2017-10-14 21:04

MamaOla nie szukam w dziecku jakis powod ze jest nerwowy itp...chiciasz zdarzaja mu sie zachowania do bycia nerwowym, ale.z moim synkiem jest jak z twoim...wszystko co robi ro w ruchu, je, ogląda bajki, rysuje i non stop sie wierci. rusza itp. Moj maz tez mowi ze co taka ortodonta moze wiedziec ze on jest poprostu żywym dzieckiem ale ze jak podam mu od czasu do czasu melise to sie nic nie stanie tyle ze nie wiem.czy taka pazona moze trochę aie napic jak ja pije a zwszw moze go uspokoic a jeśli chodzi o paluszek to tak byl to kciuk i cale szczęście syenk od jakiegos miesiącao przestał juz ssac paluszka.

2017-10-14 20:58

Monikadan89. Synek juz nie ssie kciuka od ok. Miesiąca wlasniw jak bylam u ortodonty to juz sie oduczal.bo zakladalam mu plasterek pod pretekstem ze ma \"ziazia\" i tak.zadzialalo poczatki byly trudne bo chcial ściągnąć plasterek i nie mógł w pierwsze 3noce zasnac bez paluszka ale juz 4dzien byl ok. Az przestal ssac kciuka...ale ortodonta mowila ze pewnie jest nerwowy, a energi to ma bardzi duzo on jaka kolwiek czynnosc robi to wszystko w ruchu czy jak oglda bajke czy jak.je. a co do zabaw to ciągle razem cos robimy rysujemy, bawie sie Nim autkami, czasem razem ukldamy klocki..praktycznie pul dnia , chodziny chodzimy tez na spacery ale wiadomo jak było cos ugotowac, posprzątać, to synek ogladal bajki i odrazu.paluszek byl w buzi ale juz przestal ssac paluszka bardziej mi chodzi o to ze mize faktycznie jest jakis nerwowy bo wiem jak szybko aiw zlosci wiec pomyslalam ze ja pije melise to może napic sie ze mna ale nie wie czy takiemu dziecku wolno ale wydaje mi sie ze chyba nie zaszkodzi jiz 4letniemu.

2017-10-14 20:54

Skrzaty zasami są dzieci bardziej nadpobudliwe że nawet zajmowany czas nic noe pomaga, albo trzeba by zajmować go przez cały dzień od rana do wieczora a wątpię by to było możliwe. A co do melisy faktycznie ortodonci i lekarze nie są specjalistami więc może najpierw skonsultuj to z kimś kto zajmuje się takimi rzeczami albo jakimś pedagogiem psychiatra kogoś kto wie więcej na temat nadpobudliwych dzieci by mogli Ci doradzić co robić w takiej sytuacji, może nie będzie potrzebna melisa ani żadne inne wynalazki, ale myślę że nie zaszkodzi spróbować z tą melisa a w ostateczności szukać porad u specjalistów bo nie raz jest to większy koszt albo długie terminy na umówienie się na wizytę , napewno nie zaszkodzi dziecku melisa a może pomoże więc będziesz wiedzieć ;)

2017-10-14 20:16

Wydaje mi się, że skoro Twój lekarz zaleca picie melisy to powinnaś zrobić tak jak lekarz zaleca. Jeśli nie jesteś przekonana bądź masz jakieś wątpliwości powinnaś skonsultować to z innym lekarzem żeby uspokoić siebie i nie zrobić krzywdy dziecku. Ja mam również dwoje bardzo żywych dzieci ale tak im zajmuję czas żeby cała energia została zużyty i wieczorem sami mówią, że już chcą iść spać : ) oczywiście wiadomo, że wymaga to także troche wysiłku od rodziców ale naprawdę warto.

2017-10-14 18:07

Ewcia, ja nie jestem ekspertem, więc nie chcę się tutaj \"wymądrzać\", ale mój ośmiolatek pije sobie od czasu do czasu melisę. Ja bardzo lubię jej smak i czasami, gdy przygotowuję herbatkę dla siebie, pytam synka czy także miałby ochotę. Wydaje mi się, że taki łagodny napój nie zaszkodzi dziecku czteroletniemu, ale również wydaje mi się, że specjalnie nie pomoże na nerwowość dziecka... Ale nie jestem ekspertem, jak już wcześniej wspomniałam. Syrop zapewne ma w składzie nie tylko melisę, ale także inne składniki i może działać nieco bardziej uspokajająco. Pytanie czy faktycznie takie uspokojenie Twojemu dziecku jest potrzebne. Ortodonta czy dentysta to raczej nie są specjaliści w temacie rozwoju dzieci. Oczywiście nie generalizuję, ale gdyby to mi dentysta zwrócił uwagę, że moje dziecko jest zbyt nerwowe, pewnie zapaliłaby mi się czerwona lampka i zasięgnęłabym rady czy opinii specjalisty, albo przeanalizowała sama dokładnie zachowanie dziecka. Mój synek był bardzo, bardzo żywym dzieckiem w tym wieku (nadal jest). Posiłki zawsze zjadał w ruchu, nie potrafił siedzieć spokojnie podczas jedzenia. Po salonie biegał dosłownie w kółko, wymyślając sobie zabawy w superbohaterów i układając sobie ich scenariusze. Uwielbiał zabawy ruchowe na powietrzu i w domu, a oglądanie bajek wychodziło mu słabo, bo potrafił się skupić na bajce dosłownie do 10 minut, a potem zaczynał sobie skakać, chodzić, biegać i ćwiczyć różne pozy, więc wyłączałam zwyczajnie tv, bo nie chciałam aby telewizja była tłem do zabawy. Może Twój synek ma podobnie - po prostu jest żywym dzieckiem :) Jeśli natomiast Twoim zdaniem jest nerwowy, a nie \"żywy\" i upatrujesz w tym jakiś problem, to spróbuj umówić się ze spacjalistą. Myślę, że warto - głównie z uwagi na problem ssania kciuka (palec, o którym piszesz to kciuk?).

2017-10-14 09:52

Może to nie z nerwów gryzie palec ale temu że się nudzi. ogląda bajki i się nudzi i ma taki odruch gryzienia palca.jak czasem dorośli gryzą końcówkę od długopisu. Może dziecko nie jest nerwowe tylko ma dużo energii, taki wiek.napewno nie moze usiedzieć wmiejscu. Moja rada to poświęcić troszkę więcej uwagi dla dziecka. Zobaczyć co lubi robić.jak lubi malować to usiąść z nim i porysować Jak bawić się samochodami to można razem się pobawić zająć mu troszkę czasu. Wiem to po moim dziecku jak nie mam czasu dla niego bo musze się zająć drugim dzieckiem.to wtedy się denerwuje krzyczy i złości.

Bądźmy w kontakcie!

Interesują Cię najnowsze informacje o naszych produktach? Zapisz się do naszego Newslettera już teraz!

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych użytkowników Newslettera. ROZWIŃ ZWIŃ

Kto odpowiada za ochronę Twoich danych?

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Canpol Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 430, 02-884 Warszawa (dalej Canpol lub Spółka).

e-mail: [email protected]

Po co nam dane osobowe?

Twoje dane będą przetwarzane w celu przesyłania na Twój adres e-mail Newslettera.

Jaka jest podstawa prawna przetwarzania Twoich danych?

Twoja zgoda.

Warunki na jakich będziemy wysyłać Newsletter opisaliśmy w naszym Regulaminie.

Czy jesteś zobowiązany/zobowiązana do podania danych?

Nie musisz korzystać z naszego Newslettera, ale jeśli zechcesz go otrzymywać musisz w tym celu podać nam adres poczty elektronicznej.

Nie jest obowiązkowe podanie Twojego imienia chociaż byłoby milej, gdybyś podał lub podała swoje imię.

Kto może mieć wgląd w Twoje dane?

Canpol będzie udostępniać Twoje dane osobowe innym odbiorcom, którym powierzono przetwarzanie danych osobowych w imieniu i na rzecz Canpol.

Jak długo będziemy przetwarzać dane?

Do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie. Wycofać zgodę możesz pisząc do nas na adres wskazany poniżej [email protected] jak również za pośrednictwem linku znajdującego się u dołu każdej ze stron Serwisu.

Czy Twoje dane będą przetwarzane w oparciu o zautomatyzowane podejmowanie decyzji, w tym profilowanie?

Nie

Jakie posiadasz uprawnienia zgodnie z RODO?

• Wycofania Twojej zgody w dowolnym momencie bez podania powodu jej wycofania;

• Dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania ich kopii;

• Przenoszenia danych, tj. otrzymania od nas w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego danych osobowych przez okres w jakim je przetwarzamy a także do przesłania przez Ciebie tych danych innemu administratorowi bez przeszkód z naszej strony;

• Sprostowania (poprawienia) nieprawidłowych danych osobowych;

• Żądania usunięcia danych osobowych,

• Ograniczenia przetwarzania, czyli żądania ograniczenia przetwarzania danych do ich przechowywania. Odblokowanie przetwarzania może odbyć się po ustaniu przesłanek uzasadniających ograniczenie przetwarzania.

Masz prawo też kierować skargi do Prezesa UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa), jeżeli uważasz, że dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem.

Do kogo możesz zwrócić się z pytaniem o ochronę danych?

Inspektor Ochrony Danych Canpol: E-mail: [email protected] ewentualnie pisząc na adres Canpol Sp. z o. o. Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, Biuro: Słubica B, ul. Graniczna