Ploteczki (147 Wątki)
Dodatki na dzieci - o czym warto pamiętać w 2021
Data utworzenia : 2021-01-25 13:33 | Ostatni komentarz 2021-02-10 11:07

Jako że jest tu conajmniej kilka aktywnych mam które tak jak ja niebawem przywitają na świecie swoje pierwsze lub kolejne maleństwo postanowiłam trochę od strony finansowej ugryźć temat :) Nie ma mozliwości dodania porady więc krótko podsumuję tutaj ;)
Oprócz 500+ o które składamy wniosek po urodzeniu dziecka, pamiętajmy że w tym roku już od lutego możemy składać nowe wnioski o to świadczenie dla już posiadanych dzieci na kolejny rok - warto to zrobić w miarę wcześnie, żeby nie przegapić terminów a i też nie stresować się potem, że robimy coś na ostatnią chwilę a system nie działa atc.
Bon turystyczny - przysługuje również dzieciom urodzonym w 2021 roku, tak więc moim zdaniem warto złożyć wnioske przy okazji składania wniosku o 500+, są to pieniążki które się dziecku należą, a czas na ich wykorzystanie mamy do marca 2022, więc miejmy nadzieję że pandemia minie i będzie takowa sposobność :)
Świadczenie z ubezpieczenia na życie - jeśli posiadamy ubezpieczenie na życie to często w ramach tych pakietów przysługuje nam wypłata tzw. "za urodzenie dziecka" - tu warto sprawdzić swój pakiet i zgłosić dl ubezpieczyciela gdy juz maluszek pojawi się na świecie. Pamiętajmy, że jeśli oboje rodziców jest ubezpieczonych to wypłata przysługuje każdemu z nich odrębnie, a nie jednorazowo na dziecko.
Dodatkowo w zalezności od pakietu czasem przysługuje kobiecie tzw. odszkodowanie za czas pobytu w szpitalu czy też cesarkę - tu warto dokładnie sprawdzić co obejmuje posiadany przez nas pakiet ubezpieczenia na życie.
Becikowe - 1000 zł za urodzenie dziecka, z tym że tu już niestety wchodzi kryterium dochodów, więc warto, jeśli ktoś ma szanse się załapać, jeszcze przed porodem sprawdzić dokładnie progi oraz listę dokumentów i zaświadczeń potrzebnych do uzyskania takiego świadczenia.
Jeśli chodzi o wynagrodzenie na czas urlopu macierzyńskiego, to już zależnie od naszej sytuacji zawodowej, albo załatwiamy to po porodzie u pracodawcy, albo w zusie, gdyż jest kilka opcji, nawet dla mam niepracujących przed ciążą bądź zarejestrowanych w up czy też takich którym wygasła umowa w trakcie ciąży.
Jeśli macie jeszcze jakieś opcje które warto tu dodać, to zachęcam do dyskusji, będziemy miały wszystko w jednym miejscu, a myślę że takowa wiedza każdej mamie się przyda :).
2021-02-10 11:07
u nas zapisy były bezpośrednio w przychodniach telefonicznie i osobiście ponoć przez szybę też :) aczkolwiek takim starszym osobom zawsze ktoś z rodziny może pomoc z tymi zapisami online, tak jak i z wieloma innymi czynnościami które trzeba lub powinno się robić przez internet
2021-02-09 15:39
Oj to prawda z tym logowaniem dla osób starszych na szczęście na infolinii mogli się też zapisywać.
2021-02-09 15:29
mi nie zawsze udaje się wszedzie zalogować przez bank bo czasem wychodzą jakieś błędy, wiec warto mieć normalny login i hasło do profilu zaufanego i korzystać z tej opcji. Dla mnie całkiem wygodne
2021-02-08 23:12
Anulka, bo logowanie do ZUS się za pomocą banku, a za pomocą profilu zaufanego to dwie różne drogi logowania.
Możesz zalogować się poprzez bank bezpośrednio, ale nie łączysz się wtedy z profilem zaufanym.
A logowanie przez profil zaufany polega na tym, że logujesz się najpierw do profilu zaufanego, a stamtąd jest automatyczne przekierowanie do PUE. Do do profilu zaufanego możesz zalogować się przez bank albo możesz sobie założyć tradycyjnie login i hasło, bo np. nie każdy bank daje możliwość założenia sobie profilu zaufanego. To jest taka dwustopniowa droga logowania.
2021-02-08 21:57
No ale logowanie się na szczepienie ludzi 80plus przez profil zaufany to już jest szczyt
2021-02-07 15:13
mam wrazenie że ludzie i tak w miarę nadążają za systeme, jedynie system zaczyna nienadążać i niewydalać - stąd takie problemy :)
2021-02-06 23:01
Ewe dokładnie.a jeszcze czasu minie zanim ogarniemy wszystko
2021-02-06 21:38
niestety czasem technologia i postęp zamist ułatwić życie, to je utrudniają